Öğrenilenleri Uygulatma Başarısı

Sayın Genel Müdür;

Son bir yıl içinde insan kaynaklarınızın eğitimine ne kadar bütçe ayırdınız?

Sayın İnsan Kaynakları Müdürü;

Son bir yılda firmanızda verilen eğitimler, kişilerde ne ölçüde gelişim sağladı?

İş hayatında, olduğumuz yerde kalmak gibi bir şansımız yoktur. Değişim kaçınılmazdır, ya ileri gideriz ya da geri. Piyasadaki zorlu rekabet şartları ve hızlı değişim düşünüldüğünde, mevcut konumumuzu korumak, rakipler son hızla yanımızdan geçip giderken onların tozunu yutmak demektir.

Kurumsal değişimin ilk şartı insan kaynaklarının değişimidir. Fakat değişim sancılı bir süreçtir. Alışılagelmiş kalıplardan vazgeçmek, konfor alanının dışına çıkıp yeni sorumluluklar almak, riske girmek zordur. Özgüven ve cesaret gerektirir, ya yapamazsam, başarısız olursam gibi düşünceler insanların değişmekten korkmasına sebep olur.

Günümüzde firmalar insan kaynakları eğitimlerine artık gereken değeri veriyor. Her yıl ciddi eğitim bütçeleri ayırmayı göze alarak çalışanlarının gelişimini desteklemeyi hedefliyor. İşte burada asıl soru karşımıza çıkıyor: Bu eğitimlerin verimliliği ne kadar oluyor? Öğrenilen bilgiler kurum içinde davranışlara yansıtılıyor mu? Yoksa sadece genel kültür olarak mı kalıyor?

Firmanız “Takım Ruhu”nun anlamını çok iyi biliyor olabilir. Kişiler birbirinin işlerini kolaylaştırmak için çaba sarfediyor mu? Yoksa herkes birbirinden evrak beklemeye devam ettiği için hâlâ işler aksıyor, gecikiyor mu? Firmanın hedeflerini benimseyip bir bütün olarak bu hedefleri geliştirmek için birbirlerini destekliyorlar mı? Yoksa herkes kendi işinin bittiğine mi bakıyor?

Yöneticileriniz ve/veya yönetici adaylarınız “Liderlik” kelimesinin anlamını çok iyi kavramış olabilir. Kendi ekipleri içinde kendi yerlerini alacak şekilde elemanlarını yetiştirip onlara inisiyatif veriyor ve yetki devredebiliyorlar mı? Yoksa herkes koltuğuna sıkı sıkı yapışmış durumda mı? Yeni görevler ve sorumluluklar almaya hevesleri var mı? Yoksa sadece bildikleri işi rutin şekilde yapmaya devam etmeyi mi tercih ediyorlar? Firma içindeki Yeniden Yapılanmalarda terfi edip yönetici olacak adayların yetkinlikleri mi daha çok etkili oluyor yoksa kıdemleri ve motivasyon ihtiyaçları mı?

Son bir yıl içinde firma içinde alınan eğitimler sonucunda iş üretimi ve verimlilik gözle görülür şekilde arttı mı?

Klasik eğitim anlayışı ile kapalı mekanlarda slaytlar eşliğinde görerek öğrenilenler davranışlara yeterince yansıtılamıyor.  Son zamanlarda firmalar farlı ve gerçekten işe yarayacak yeni eğitim tarzlarının arayışındalar. Outdoor eğitimlerde yaşayarak öğrenme etkinlikleri bu konuda ciddi bir alternatif olarak karşımıza çıkıyor.
Açık alan eğitimlerinde, eğitim sırasında yaşananlar, ofis ortamında yaşananlarla karşılaştırılıyor. Amaca uygun olarak planlanan eğitimlerde, açık havada oynanan oyunlar formatında ofis içinde yaşanan gündelik sorunlar ve uyumsuzluklar kişilere yeniden yaşatılıyor.

Güvenli fiziksel riskler alınarak elde edilen başarılar, kişilerin kendi kapasitelerinin farkına varmalarını ve özgüvenlerinin gelişmesini sağlıyor. Eğitimciler katılımcıları gözlemliyor, ekip içi geribildirimle gözlemlerini yansıtarak bireylerin ve takımların güçlü yönlerini ve geliştirilmesi gereken alanları vurguluyor.  Karşılaşılan zorlukların ve edinilen tecrübelerin iş hayatı ile benzeşen yönleri katılımcılara benimsetilerek öğrenme süreci hızlandırılıyor ve kalıcı kılınıyor.

Doğanın içinde, temiz havada yapılan etkinliklerin sağladığı moral-motivasyon artışı da cabası…

Sevgiyle ilerleyin…

Gülay GÜRKAN
Bireysel ve Kurumsal Danışman
gulay@gulaygurkan.com

Yazılarımı ve diğer paylaşımlarımı sosyal medya hesaplarımdan takip edebilirsiniz.

Copy link
Powered by Social Snap
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close